potrawka z dorsza z ryżem fenkułem i kalafiorem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    300 g
  • fenkuł

    1 sztuka
  • kalafior

    1/2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • czosnek ząbki

    2
  • płatki migdałowe

  • sól

  • pieprz

  • feta

    50 g
  • woda

    3 (przegotowana)
  • ryż do risotta

    2 (typ: arborio)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* na patelni roztopić łyżkę masła, wsypać ryż i mieszać do czasu, aż ryż stanie się przezroczysty,
* następnie dodać szklankę wina, mieszać i czekać aż ryż wchłonie płyn,
* dodać posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz oraz 1 szklankę wody, mieszać,
* poczekać aż ryż wchłonie płyn i dodawać kolejne szklanki wody, przez cały czas mieszając, aż ryz wchłonie płyn
* kalafior podzielić na różyczki, ugotować w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu i ½ szklanki wina, odsączyć,
* rybę pokroić w dużą kostkę, fenkuł w paski,
* na patelni roztopić łyżkę masła, ułożyć w niej rybę, fenkuł i posiekany ząbek czosnku,
* zalać pozostałym winem, dodać sól i pieprz, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 15 min,
* zdjąć z patelni rybę i fenkuł, do pozostałego płynu dodać pokruszony ser i mieszać aż powstanie sos, dodać śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewać,
* na talerzach ułożyć na środku ryż, obłożyć kalafiorem, rybą z fenkułem, polać sosem , posypać płatkami migdałów

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 06.02.2012 22:21
pycha
eli_555 08.07.2011 22:56
pyszna
buksiak12 21.09.2010 11:13
smakowite
bietka 16.09.2010 13:08
to prawda:)
IZABELA29 03.09.2010 09:51
ciekawy warte spróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat