Potrawka z czerwonej soczewicy

Potrawka z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    500 g
  • marchew

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 zabki
  • koncentrat pomidorowy

    3 lyzki
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • owoc jałowca

    3 ziarna
  • kolendra mielona

    1 lyzka
  • kmin rzymski

    1 lyzka
  • papryka słodka mielona

    1 lyzka
  • garam masala

    1 lyzeczka
  • kurkuma mielona

    1 lyzeczka
  • zioła prowansalskie

    pol lyzeczki
  • chili pieprz cayenne

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy przez 2 min przez cały czas mieszając. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Soczewice płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do warzyw i podlewamy wodą. tak aby cala soczewica była przykryta. Gotujemy do miękkości warzyw. W razie potrzeb dodajemy wodę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy potrawkę do smaku chili, solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Habibi

10.02.2017 17:45
ja w tym tygodniu sama zjadłam pół kg soczewicy ;) po ugotowaniu była jej masa, więc robiłam z nią trzy dania :)

olkaaa

10.02.2017 11:24
muszę zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat