Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka chińska
Pierś z kurczaka umyć , oczyścić z błonek , pokroić w kostkę. Cebulę obrać , posiekać drobno wraz z papryczką chili. W garnku w którym będziemy przygotować potrawkę rozgrzać olej , Włożyć kurczaka , posypać go obficie wszystkimi przyprawami. Gdy się lekko podsmaży dodać cebulę i papryczkę , smażyć na wolnym ogniu co chwila mieszając.
Do mięsa dodać koncentrat curry oraz sos sojowy wymieszać , wlać ok 0,5 l wody , dodać brukselkę , gotować na pół miękko.
Grzyby mun odsączyć , pokroić na mniejsze kawałki. Do potrawki dołożyć mieszankę chińską oraz grzyby , gotować razem kolejne 15 min. W między czasie danie ponownie doprawić , przypraw dodajmy sporo , maja być mocno wyczuwalne a danie dość pikantne.
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Odcedzić , rozdzielić na porcję. Chińszczyznę podawać z ryżem.