Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną
Etapy przygotowania:
Margarynę, jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć z 4 minuty na największych obrotach, masa będzie o grudkowatej konsystencji, wsypać mąkę z proszkiem i krótko połączyć składniki na gęste ciasto.
Do formy silikonowej 25x25 cm wyłożyć łyżką ciasto, wierzch wygładzić.
Porzeczki rozsypać na cieście i delikatnie przycisnąć w ciasto, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, ciasto dobrze wystudzić.
Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać puder cukier, śmietan fix i mikserem ubić na sztywno śmietanę.
Ubitą śmietanę rozsmarować na wierzchu wystudzonego ciasta, ozdobić porzeczkami i posypać kakao, schować do lodówki.