Porzeczkowy serowiec

Porzeczkowy serowiec

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajko

    4
  • mąka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    4 łyżki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1
  • margaryna

    160 g
  • dżem porzeczkowy

    1,5 słoiczka
  • gorzka czekolada

    50 g
  • twaróg

    650 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Porzeczkowy serowiec

Kroki postępowania

Krok 1 - Porzeczkowy serowiec foto
Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.
Krok 2 - Porzeczkowy serowiec foto
Tak samo postępujemy z olejem. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Porzeczkowy serowiec foto
Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół.
Krok 4 - Porzeczkowy serowiec foto
Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy ser twarogowy i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. W formie układamy jeden z blatów, smarujemy go połową dżemu i wykładamy na niego 2/3 masy serowej.
Krok 5 - Porzeczkowy serowiec foto
Wykładamy kolejny biszkopt, smarujemy dżemem i resztą masy serowej.
Krok 6 - Porzeczkowy serowiec foto
Ciasto oprószamy tartą czekoladą. Odstawiamy na noc do lodówki. Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Klausia 08.10.2014 13:53
wygląda super
Izka192 14.10.2013 11:40
bardzo apetycznie wygląda
Kolorowa 04.10.2013 20:31
Mniam, piękne i pewnie pyszne ;)
Andrzej8 02.10.2013 17:38
mniam mniam
Katarzyna34 02.10.2013 17:29
smakowicie wygląda
Konczi 02.10.2013 15:36
wygląda bardzo apetycznie
Cukiereczek13 02.10.2013 13:02
Tak, użyłam sera mielonego z wiaderka :) Ciasto naprawdę pyszne więc polecam gorąco ;)
everay 02.10.2013 12:30
super ciacho:)
Barbara777 02.10.2013 09:48
zjadłabym , mniam
Mniam 02.10.2013 09:37
Robiłam w tym roku dżem porzeczkowy- będzie jak znalazł do tego ciasta:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat