Pory zapiekane z mango.

Pory zapiekane z mango.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por (biała część)

    2 szt
  • mango

    1 szt
  • sos

  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko 3,2%

    200 ml
  • ser ostry

    5 dag
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • sól, pieprz

  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białą część oczyszczonego pora przeciąć wzdłuż i w poprzek na odpowiadające nam części.
Ugotować w osolonym wrzątku do miękkości na "mrugającym " wywarze.

Miękkie pory osączyć i ułożyć na przemian z kawałkami mango w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu.
Przygotować sos na białej zasmażce.
Stopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym mlekiem, cały czas mieszać, uważać ,aby nie było klusek. Podgrzewać do zgęstnienia nadal mieszając.
Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny, sól i pieprz i połowę sera..

Pory polać sosem, posypać resztą sera, bułką tartą i skropić roztopionym masłem.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp.200 stop. około 25 min, do zrumienienia sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maria 70 13.11.2013 19:52
Interesujące i wygląda smakowicie.
Gabi44 12.11.2013 22:47
Smak tej zapiekanki jest pewnie wyśmienity.Ładna prezentacja.
Kasnaj 12.11.2013 18:31
interesujący przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat