Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory z sosem serowym na schabiku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory 4 sztuki
mleko 1/4 litr
serki topione śmietankowe 4 szt
schab 3 kotlety
margaryna 3 łyżki
mąka 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
ser żółty 5 (plasterki)
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pory z sosem serowym na schabiku

Pory zazwyczaj trzeba dobrze oczyścić, bywają dobrze upiaszczone :) Ugotować w całości w niewielkiej ilości wody (go gotuję w garnku od szparagów). Nie wylewamy wody po porach. Z mąki i margaryny robimy zasmażkę, rozprowadzam mlekiem i wywarem z porów. W tak powstałym sosie roztapiamy serki topione śmietankowe 3-4 szt. (tych trójkątnych). Żaroodporne naczynie wykładamy schabem na spodzie, okładamy na nich pory, zalewamy sosem tak żeby pory było lekko widać, żeby miały szansę troszkę się zbrązowić w piekarniku. układamy plasterki sera na wierzchu.
Piekę około 30 min w temperaturze 180 stopni. REWELACJA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak