Pory z sosem serowym na schabiku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pory

    4 sztuki
  • mleko

    1/4 litr
  • serki topione śmietankowe

    4 szt
  • schab

    3 kotlety
  • margaryna

    3 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • ser żółty

    5 (plasterki)
  • ser żółty

    10 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pory zazwyczaj trzeba dobrze oczyścić, bywają dobrze upiaszczone :) Ugotować w całości w niewielkiej ilości wody (go gotuję w garnku od szparagów). Nie wylewamy wody po porach. Z mąki i margaryny robimy zasmażkę, rozprowadzam mlekiem i wywarem z porów. W tak powstałym sosie roztapiamy serki topione śmietankowe 3-4 szt. (tych trójkątnych). Żaroodporne naczynie wykładamy schabem na spodzie, okładamy na nich pory, zalewamy sosem tak żeby pory było lekko widać, żeby miały szansę troszkę się zbrązowić w piekarniku. układamy plasterki sera na wierzchu.
Piekę około 30 min w temperaturze 180 stopni. REWELACJA

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat