porkolot wołowy

porkolot wołowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    800 g
  • smalec

    100 g
  • cebula

    200 g
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • czosnek ząbki

    1 szt
  • pomidory

    100 g
  • papryka zielona

    100 g
  • papryka słodka mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chudą wołowinę umyć,pokrajać w kostkę o boku 3cm.Cebulę drobno pokrajać i zrumienić na tłuszczu,dodać posiekany czosnek,kminek i pokruszony majeranek oraz paprykę w proszku,wymieszać dodać trochę wody i dusić.Gdy woda nieco odparuje wrzucić zrumienione mięso,ponownie dodać trochę wody i dusić.Jeżeli mięso jest już nieco miękkie,dodać pokrajaną w paski paprykę i w cząstki pomidory.Miękką potrawę doprawić ostrą i słodką(dla koloru)papryką.Podczas gotowania należy zwracać uwagę,aby porkolot dusił się w krótkim i gęstym sosie.Podawać z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat