Przepis i sposób przygotowania na: Popękane ciastka czekoladowe
Niby tradycyjne ciasteczka czekoladowe, a jednak w zupełnie innej, ciekawej formie. Wystarczy z ciasta uformować kuleczki, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze, by uzyskać efekt popękanej skorupki. Banalnie proste, a jakże efektowne!
1. Masło i czekoladę roztopić w rondelku, ostudzić.
2. Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę.
3. Żółtka zmiksować wraz z cukrem i cukrem waniliowy. Następnie dodawać na przemian pianę z białek i masę czekoladową, cały czas miksować. Na koniec dodawać małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 10 godzin.
5. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać i obtaczać w cukrze pudrze.
Piec 15 minut w temperaturze 170 stopni.