Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory suszone w ziołach

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 1,5 kg Lima
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory suszone w ziołach

Pomidory umyć i przekroić wzdłuż na pół.
Połówki pomidorów ułożyć na półkach suszarki do grzybów skórką do dołu i suszyć kilkanaście godzin
Potem gdy są ususzone przełożyć do wyparzonych słoiczków i wsypać do każdego po łyżeczce soli morskiej z ziołami.
Następnie w rondelku zagrzać olej ale tak aby nie był ani za chłodny ani za gorący.
Olejem zalać pomidory i szybko zakręcić zakrętki.
Zostawić do wystudzenia a potem przechowywać w lodówce.
Jeśli mamy dużo słoiczków to należy je zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia37 22.01.2016 17:18
uwielbiam suszone pomidory a te domowe najlepsze:)
BernadettaP 27.10.2014 10:44
Takich domowych pomidorków nic nie przebije ! Ja dzięki Bratu, który ususzył mi w tym roku w suszarce 20 kg pomidorów mam w tym roku ponad 2 kg ususzonych, które póki co w większości trzymam w zamrażarce, bo skończyły mi się słoiczki. Wystarczy je jednak wrzucić do zalewy 2-3 dni przed wykorzystaniem i można się cieszyć ich niesamowitym smakiem przez całą zimę.
Katarzyna59 24.10.2014 18:49
bardzo przydatny przepis
barbara11561 24.10.2014 18:34
pyszne zapasy,bardzo lubię takie pomidorki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak