Pomidory suszone w ziołach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    1,5 kg Lima
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory umyć i przekroić wzdłuż na pół.
Połówki pomidorów ułożyć na półkach suszarki do grzybów skórką do dołu i suszyć kilkanaście godzin
Potem gdy są ususzone przełożyć do wyparzonych słoiczków i wsypać do każdego po łyżeczce soli morskiej z ziołami.
Następnie w rondelku zagrzać olej ale tak aby nie był ani za chłodny ani za gorący.
Olejem zalać pomidory i szybko zakręcić zakrętki.
Zostawić do wystudzenia a potem przechowywać w lodówce.
Jeśli mamy dużo słoiczków to należy je zapasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasia37 22.01.2016 17:18
uwielbiam suszone pomidory a te domowe najlepsze:)
BernadettaP 27.10.2014 10:44
Takich domowych pomidorków nic nie przebije ! Ja dzięki Bratu, który ususzył mi w tym roku w suszarce 20 kg pomidorów mam w tym roku ponad 2 kg ususzonych, które póki co w większości trzymam w zamrażarce, bo skończyły mi się słoiczki. Wystarczy je jednak wrzucić do zalewy 2-3 dni przed wykorzystaniem i można się cieszyć ich niesamowitym smakiem przez całą zimę.
Katarzyna59 24.10.2014 18:49
bardzo przydatny przepis
barbara11561 24.10.2014 18:34
pyszne zapasy,bardzo lubię takie pomidorki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat