pomidory faszerowane mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    4 szt
  • cebula

    1 szt
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • mięso mielone

    40 dag
  • pietruszka

  • ostra musztarda

    1łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miąższ z pomidorów wydrążyć, obciąć spody, pokroić to w kostkę. Cebulę pokroić w krążki. Mięso mielone usmażyć na oleju, dodać cebulę i połowę pokrojonych części z pomidorów i smażyć przez 5 minut, później przez chwilę dusić pod przykryciem. Pietruszkę posiekać i dodać do farszu, dołożyć musztardę i przyprawić bazylią Prymat, dorzucić bułkę tartą i jajko. Wszystko wymieszać, przyprawić solą i białym pieprzem prymat. Pomidory napełnić farszem i położyć do żaroodpornego naczynia. Resztę pokrojonych części pomidora wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i białym pieprzem Prymat, włożyć do naczynia. Pomidory obłożyć masłem, piec około 25 minut, w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Roman5 18.10.2010 10:15
uwielbiam pomidory

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat