Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy kurczak po tajsku
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju sezamowym.
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy.
2. Zawartość patelni zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy słodki sos sojowy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: około 2 łyżeczki cukru kokosowego, pół łyżeczki mielonego chili, 2 łyżeczki suszonych liści kolendry oraz dużą szczyptę cynamonu i kardamonu.
Wszystko dusimy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Gotowego kurczaka w tajskim sosie pomidorowym podajemy z ryżem jaśminowym. Całość posypujemy płatkami papryczki chilli.
Życzę smacznego! :)