Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowy krupnik z kaszą jaglaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 600 g
kasza jaglana 1 szkl
marchew 3
pietruszka 1
seler 1/2
por kawałek
cebula
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 3
sól
pieprz
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy 2 łyżeczki
koperek 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy krupnik z kaszą jaglaną

Żeberka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok 3 l).
Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowinę. Następnie dodajemy sól, liście, ziela, pieprz. Czosnek obieramy, dodajemy do zupy. Dodajemy również cebulę - nieobraną. Jedną dużą marchew, pietruszkę, seler i por obieramy myjemy i w całości dodajemy do zupy.
Gotujemy ok godziny na małym ogniu.
Po tym czasie wywar przecedzamy.
Mięso obieramy, dodajemy do wywaru. Kaszę płuczemy, a następnie przelewamy wrzątkiem i dodajemy do zupy. Dwie marchewki obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę i również dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 min. Na końcu dodajemy przecier i gotujemy jeszcze dosłownie chwilkę. Doprawiamy koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 13.02.2014 20:51
ciekawa propozycja tej zupy
mitek111 13.02.2014 19:41
ja za krupnikiem nie przepadam ale na taki chyba się skuszę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak