Pomidorowe śledzie z rodzynkami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie

    6 płatów
  • cebula

    1 duża sztuka
  • olej

  • rodzynki

    50 g
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płaty śledziowe namoczyć w wodzie(ja moczyłam je ponad godzinę zmieniając przy tym 2 krotnie wodę).W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.Gdy cebula się zeszkli dodać do niej rodzynki oraz koncentrat pomidorowy.Wszystko razem wymieszać i przez chwilę jeszcze razem podgrzewać na bardzo małym ogniu doprawiając pieprzem do smaku.Patelnię z podsmażonymi składnikami odstawić do przestygnięcia.Wymoczone śledzie pokroić w dość sporą kostkę. Śledzie wymieszać z wystudzoną zawartością patelni,po czym całość przełożyć do słoiczka lub pojemnika.Dobrze dać tym śledziom kilka godzin na wydobycie smaku,najlepsze będą dzień po przygotowaniu.

Takie śledzie są pysznie nie tylko na święta Bożego Narodzenia,na Wigilię,są świetną propozycją na przystawkę na wszelakich domowych przyjęciach,gościnach.Śledzie te prosto się przygotowuje,mają wyrazisty smak,przyjemny specyficzny słodko-słony posmak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 26.02.2014 10:34
lubię takie śledziki :)
xbasiax 14.02.2014 16:11
wyglądają apetycznie
DorotaZ 14.02.2014 15:21
Pyszności:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat