Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowe śledzie z rodzynkami.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledzie 6 płatów
cebula 1 duża sztuka
olej
rodzynki 50 g
koncentrat pomidorowy 200 g
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowe śledzie z rodzynkami.

Płaty śledziowe namoczyć w wodzie(ja moczyłam je ponad godzinę zmieniając przy tym 2 krotnie wodę).W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.Gdy cebula się zeszkli dodać do niej rodzynki oraz koncentrat pomidorowy.Wszystko razem wymieszać i przez chwilę jeszcze razem podgrzewać na bardzo małym ogniu doprawiając pieprzem do smaku.Patelnię z podsmażonymi składnikami odstawić do przestygnięcia.Wymoczone śledzie pokroić w dość sporą kostkę. Śledzie wymieszać z wystudzoną zawartością patelni,po czym całość przełożyć do słoiczka lub pojemnika.Dobrze dać tym śledziom kilka godzin na wydobycie smaku,najlepsze będą dzień po przygotowaniu.

Takie śledzie są pysznie nie tylko na święta Bożego Narodzenia,na Wigilię,są świetną propozycją na przystawkę na wszelakich domowych przyjęciach,gościnach.Śledzie te prosto się przygotowuje,mają wyrazisty smak,przyjemny specyficzny słodko-słony posmak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 26.02.2014 10:34
lubię takie śledziki :)
xbasiax 14.02.2014 16:11
wyglądają apetycznie
DorotaZ 14.02.2014 15:21
Pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak