Ewa

Pomidorowe risotto z indykiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż arborio

    1 szklanka
  • wywar warzywny

    2,5-3 szklanki
  • cebula

    1
  • ząbek czosnku

  • wyfiletowane pomidory

    3
  • suszone pomidory

    10
  • masło

    1 łyżka
  • pierś z indyka

    200 g
  • szczypiorek

  • oregano świeże

  • ser mimolette

    1-2 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z indyka kroimy na cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilkę smażymy na łyżce oliwy spod suszonych pomidorów. Przekładamy na talerz. Na łyżce masła podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę. Wsypujemy ryż i chwilę przesmażamy. Zalewamy wywarem - stopniowo dodajemy po 1 chochelce wywaru do momentu aż ryż będzie al dente. Po dodaniu do ryżu 2 łyżki wywaru dodajemy pokrojone w kostkę pomidory świeże i suszone oraz paseczki indyka. Kiedy ryż uzyska już odpowiednią miękkość, zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty na tarce o dużych oczkach ser oraz 2 duże garście posiekanych ziół- idealnie pasuje szczypiorek, bazylia i oregano. Przed podaniem potrawę zdobimy świeżymi ziołami. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 08.12.2013 09:37
świetna obiadowa propozycja
Cranberry 26.10.2013 14:17
smaczny obiad
Janina 07.10.2013 13:32
Pyszny obiadek;)
msmors 07.10.2013 13:28
smaczne danie
jasiek 07.10.2013 12:41
doskonały obiad
Izabela9 07.10.2013 11:54
Fajna propozycja na lekki i smaczny obiad.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat