Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowe risotto z indykiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 1 szklanka
wywar warzywny 2,5-3 szklanki
cebula 1
ząbek czosnku
wyfiletowane pomidory 3
suszone pomidory 10
masło 1 łyżka
pierś z indyka 200 g
szczypiorek
oregano świeże
ser mimolette 1-2 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowe risotto z indykiem

Pierś z indyka kroimy na cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilkę smażymy na łyżce oliwy spod suszonych pomidorów. Przekładamy na talerz. Na łyżce masła podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę. Wsypujemy ryż i chwilę przesmażamy. Zalewamy wywarem - stopniowo dodajemy po 1 chochelce wywaru do momentu aż ryż będzie al dente. Po dodaniu do ryżu 2 łyżki wywaru dodajemy pokrojone w kostkę pomidory świeże i suszone oraz paseczki indyka. Kiedy ryż uzyska już odpowiednią miękkość, zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty na tarce o dużych oczkach ser oraz 2 duże garście posiekanych ziół- idealnie pasuje szczypiorek, bazylia i oregano. Przed podaniem potrawę zdobimy świeżymi ziołami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 08.12.2013 09:37
świetna obiadowa propozycja
Cranberry 26.10.2013 14:17
smaczny obiad
Janina 07.10.2013 13:32
Pyszny obiadek;)
msmors 07.10.2013 13:28
smaczne danie
jasiek 07.10.2013 12:41
doskonały obiad
Izabela9 07.10.2013 11:54
Fajna propozycja na lekki i smaczny obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak