Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z makaronem.
Do garnka wlej zimną wodę ( około 2 litry) dodaj mięso, posól i zagotuj na większym ogniu.
W międzyczasie zdejmuj łyżką cedzakową na powierzchni "szumowiny". Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na małym ogniu przez około 1/2 godziny. Dodaj obraną i opłukaną włoszczyznę i majeranek ,przyprawę uniwersalną Gotować przez następne 20 - 30 minut.
Wyjąć mięso z wywaru, dodaj przecier pomidorowy dokładnie wymieszać i zagotuj.
Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę - aby uniknąć zważenia najlepiej wcześniej wymieszać śmietanę w oddzielnym naczyniu z gorącym wywarem. Całość delikatnie podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą w płynie .
Makaron ugotuj w osolonej wodzie .Po ugotowaniu przepłucz zimną wodą .
Podawaj na talerzu zalany pomidorówką
.Makaron można też włożyć do pomidorówki i wymieszać