Pomidorowa pieczeń z warstwą makaronu penne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • kukurydza konserwowa

    4 łyżki
  • marchewka

    1 szt
  • seler korzeniowy

    kawałek
  • jajko

    3 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • ser żółty

    150 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • pieprz

    czerwony do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Marchew oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser również ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do mięsa dodajemy warzywa, kukurydzę, ser, koncentrat pomidorowy oraz bułkę tartą. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy na gładką i zwartą masę. W foremce keksowej wykładamy 1/3 mięsa. Na mięsie układamy makaron, na makaronie resztę mięsa. Wygładzamy. Pieczeń pieczemy w 190*C przez 60 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Dekorujemy świeżą natką pietruszki oraz czerwonym pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 03.05.2017 18:21
smaczne danie
Ada-Gaba 28.04.2017 19:48
fajny pomysł
jan_mag 28.04.2017 13:53
ładnie i apetycznie
Róża1 28.04.2017 11:48
ciekawa propozycja :-).
VioletoweKucharzenie 28.04.2017 11:25
Lubię przygotowywać takie obiady. Wystarczy wyrobić mięso, urozmaicić dodatki, zapiec i obiad gotowy. Taka pieczeń szybko znika ze stołu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat