Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron grube wstążki
1 opakowanie -
skrzydełka kurczaka
4 -
woda
2,5 3 litry -
marchew
2 -
pietruszka
2 -
cebula biała
1 -
pietruszka zielona
2-3 gałązki -
seler korzeniowy
1/4 -
smietana 18%
100-150g -
koncentrat pomidorowy
100-150g -
mąka
2 łyżki -
kostka rosołowa
1 -
sól do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pomidorowa czyli \'Ulubiona\' z makaronem
Skrzydełka dokładnie myjemy pod bierzącą woda,
wrzucamy do garnka zalewamy zimna woda.
Warzywa obieramy,również myjemy kroimy na kawałki ( jak kto lubi) Małą obraną,umytą cebulke dodajemy w całości
dodajemy do wywaru.(doprawiamy sola,pieprzem i kostką rosołową) Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mieska.Dodajemy przecier pomidorowy( gotujemy do rozpuszczenia sie jego) Następnie mieszamy mąke z wodą i śmietaną energicznie żeby nam sie kluchy nie porobiły.
Wlewamy do wywaru mieszając.Gotujemy ok. 3 minutki i mozemy wykładac na miseczki wczesniej ugotowany makaron,polewając zupką.
Dekorujemy pokrojoną drobno natką pietruszki.
SMACZNEGO :-)
Córcia lubi gruby makaron a ja cieniutki.Więc poszłyśmy na kompromis i ugotowałyśmy grubsze wstążki ^^
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)