Pomarańczowy ryż z migdałami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

  • migdały w płatkach

    10 g
  • pomarańcze

    1szt
  • mak

    1 łyżeczka
  • ryż

    60 g
  • sok pomarańczowy

  • aromat pomarańczowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku zagrzać wodę lub sok pomarańczowy z aromatem. Wrzucić ryż. Pomarańczę obrać, wyfiletować, pokroić na kawałki, po czym wrzucić do gotującego się ryżu. Kawałek skórki pobawić białej powłoczki, pokroić na małe kawałki, wrzucić do wody. Płatki uprażyć wraz z makiem na teflonie. Gdy ryż będzie gotowy, odcedzić (idealnie byłoby, gdyby wchłonął cała wodę), połączyć z płatkami i makiem. Podawać gorące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat