Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowe placuszki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duże pomarańcze 2
maślanki 1 szk
mąki pszennej typ 500 2,5 szk
domowego cukru waniliowego 1 łyżka
cukru białego 2 łyżka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe placuszki

Kroki postępowania

1
Pomarańcze dokładnie umyć, obrać nie zostawiając białych części i pokroić w kostkę. Wrzucić je do miseczki razem z sokiem, który będzie po pokrojeniu pomarańczy. Do drugiej miski wbić jajka i wlać maślankę a potem dokładnie ubić.
Krok 1 - Pomarańczowe placuszki foto
2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dwoma cukrami. Mąkę partiami wsypywać partiami do masy maślankowej i dokładnie mieszać na jednolitą konsystencję. Następnie dodać pomarańcze i łyżką wymieszać ciasto.
Krok 2 - Pomarańczowe placuszki foto
3
Na patelni rozgrzać olej i kłaść porcje ciasta ( ja używam łyżki do lodów ). Smażyć na złoty kolor z obu stron. Placuszki po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Pomarańczowe placuszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 12.05.2013 10:33
przepyszne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak