Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2,5 szklanki -
buraki świeże małe
3 sztuki -
szpinak mrożony
450 g -
feta
90 g -
czosnek
1 ząbek -
olej rzepakowy
1 łyżka -
sól
1 szczypta -
sól
1 łyżka -
woda
1 (ciepła) -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
3 szczypty
Przepis i sposób przygotowania Pomarańczowe pierogi ze szpinakiem i fetą
Mąkę połączyć w dużej misce z jedną szczyptą soli i jedną szklanką wody od buraków. Ze składników wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę lub wodę, przykryć je aby nie schło. Na blacie podsypanym mąką rozwałkować kawałek ciasta i wykrawać kółka. Na środek kółka nałożyć farsz i sklejać pierogi. Pierogi układać na podsypanym mąką blacie. W dużym garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżkę soli i wrzucać partiami pierogi. Gotujące się pierogi przemieszać i gotować od wypłynięcia około 2-3 minuty. Czas gotowania pierogów może być zależny od grubości ciasta.
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)