Pomarańczowe pierogi ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • buraki świeże małe

    3 sztuki
  • szpinak mrożony

    450 g
  • feta

    90 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • sól

    1 łyżka
  • woda

    1 (ciepła)
  • pieprz czarny ziarnisty

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki oczyścić, obrać, zalać wodą aby zostały przykryte i ugotować. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć szpinak, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i gotować, aż do momentu odparowania całej wody, doprawić do smaku pieprzem. Szpinak ostudzić i połączyć z fetą, jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą.
Mąkę połączyć w dużej misce z jedną szczyptą soli i jedną szklanką wody od buraków. Ze składników wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę lub wodę, przykryć je aby nie schło. Na blacie podsypanym mąką rozwałkować kawałek ciasta i wykrawać kółka. Na środek kółka nałożyć farsz i sklejać pierogi. Pierogi układać na podsypanym mąką blacie. W dużym garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżkę soli i wrzucać partiami pierogi. Gotujące się pierogi przemieszać i gotować od wypłynięcia około 2-3 minuty. Czas gotowania pierogów może być zależny od grubości ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakoszek 28.08.2013 12:15
bardzo apetycznie wyglądają:)
IwonaKa 31.07.2013 12:06
wyglądaja bardzo smakowicie
erym 12.07.2013 09:46
swietny pomysl!
Stenka 24.05.2013 16:19
wykorzystam przepis
Kuchareczka2 19.05.2013 22:07
nawet niejadek się nim nie oprze
Joanna23 30.04.2013 16:45
fajny pomysł
KasiaK90 11.04.2013 10:44
WSPANIAŁE!
mirosława4 04.03.2013 14:21
bardzo kusząco się prezentują
Anna169Hosz 17.02.2013 10:27
Oryginalne.
Rafał10 06.01.2013 11:06
przewspaniałe !! A jak w smaku? Buraczki wyczuwalne ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat