Pomarańczowe paluszki

Pomarańczowe paluszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masła

    150 gr
  • margaryny

    100 gr
  • cukru pudru

    80 gr
  • mąki ziemniaczanej

    2 łyżki
  • mąki pszennej

    320 gr
  • otartej skórki z pomarańczy

    2 łyżki
  • soku z pomarańczy

    50 ml
  • czekolada mleczna

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pomarańczowe paluszki

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomarańczowe paluszki foto
Miękkie masło margarynę utrzeć, dodać cukier puder i pozostałe składniki,całość zagnieść i włożyć na 2 godz do lodówki.
Krok 2 - Pomarańczowe paluszki foto
Odrywać po kawałku ,uformować rulon grubości około 1 cm(jeżeli będzie się ciasto kleić podsypać mąką) i kroić paluszki około 10 cm długie.
Krok 3 - Pomarańczowe paluszki foto
Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut aż paluszki zaczną się lekko rumienić. Ostudzić.
Krok 4 - Pomarańczowe paluszki foto
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić paluszki.
Krok 5 - Pomarańczowe paluszki foto
Paluszki są bardzo kruche z pomarańczową nutką smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Cikakameku 19.07.2015 16:28
Polecam! Wydawałoby się, że to tylko suche ciasteczka, ale naprawdę są megasmaczne! Na pewno jeszcze je zrobię!
caralajna 05.10.2013 07:34
bardzo fajne, uwielbiam pomarańczowe wypieki
marta1371 03.02.2013 23:53
Łatwe i smaczne ,dziś zjadłam ostatniego takiego paluszka
Joanna23 31.01.2013 13:36
pycha
Agata B 29.01.2013 20:10
świetne!!!:)))
[email protected] 21.01.2013 23:10
uwielbiam smak czekolady i pomarańczy:)
MAR3STA 30.12.2012 09:41
takie delikatne i rozpływające się w ustach, pycha
kuklik 29.12.2012 21:46
rewelacja
ben-ka 27.12.2012 17:14
świetne!!!
krystyna330 27.12.2012 10:40
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat