Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na 12 czekoladowych babeczek
-
mąka pszenna typ 450
150 g -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kakao
25 g -
masło miękkie
110 g -
cukier puder
110 g -
jaja
2 szt -
mleko 3,2%
110 ml
Dodatkowo
-
ciasteczka typu Oreo
25 szt -
czekolada mleczna
200 g -
lentilki
Sposób przygotowania
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, w drugiej ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajemy jajka, jedno po drugim, ciągle miksując wsypujemy stopniowo mąką. Jak już składniki dobrze się połączą wlewamy mleko i jeszcze chwilę miksujemy.
Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.
Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Wykonanie sówek:
Nożem ścinamy górę babeczek tak, aby były płaskie i równe. Ciastka rozdzielamy na pół starając się aby cały krem pozostał na jednym z ciastek. Ciastka, które są bez kremu przecinamy na pół. Pastylki m&m’s, z których będziemy robić dziubek naszym sowom również przecinamy na pół.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy ją aby przestygła i lekko zgęstniała.
Czekoladą smarujemy babeczki, z ciastek robimy oczy i brwi. Dwie pastylki w tym samym kolorze posmarowane czekoladą przyklejamy tak, aby tworzyły źrenice, a połówka cukierka dziubek.
Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady.
Komentarze (28)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (18)