Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowa pieczeń

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 1 kg
sok z pomarańczy z 1
marmolada 3 łyżki , pomarańczowa
miód 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
płatki migdałowe do posypania
natka pietruszki do dekoracji
pomarańcza do dekoracji
olej 3-4 łyżki

Porada

To pyszny, świąteczny (ale nie koniecznie) obiad!

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowa pieczeń

Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe nacinamy, wykonując skośne nacięcia na jego powierzchni. Całość nacieramy olejem i oprószamy świeżo mieloną solą i pieprzem.
Marmoladę pomarańczową ucieramy z miodem i smarujemy nią dodatkowo mięso.
Tak przygotowaną pieczeń przekładamy do naczynia żaroodpornego. Delikatnie skrapiamy sokiem z pomarańczy. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku.
Całość pieczemy około 60 minut w 180°C. Na powierzchni powinna utworzyć się złocista skorupka.
Przed podaniem pieczeń posypujemy płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 18.12.2015 12:26
pyszne mięsko
gosia56 18.12.2015 10:28
na pewno pyszne mięsko
mysza75 18.12.2015 10:18
jakie dobre mięsko
gusia1000 17.12.2015 23:22
Dobre mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak