Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowa baba wielkanocna

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szkl
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 2 łyżki
jaja 3
mleko 1/4 szkl
sok pomarańczowy 1/4 szkl
skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
margaryna 120 g
cukier puder 1 szkl
sok pomarańczowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowa baba wielkanocna

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy.
Pomarańczę szorujemy, sparzamy, skórkę ścieramy na drobnej tarce. Sok z pomarańczy wyciskamy.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do masy jajecznej wlewamy mleko, sok i margarynę, wsypujemy skórkę pomarańczową, miksujemy.
Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Formę do babki z kominkiem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto, pieczemy ok 45 w temp 180 st, pozostawiamy do wystudzenia.
Sok z pomarańczy ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
Lukrem polewamy babkę i odstawiamy do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 10.03.2014 12:52
Ładna baba :-)
adelajda 08.03.2014 17:42
ładna babeczka
wwwiolka 08.03.2014 15:47
Bardzo fajny przepis.
norweska20 08.03.2014 12:45
kusząca ta babka
Marta1986 08.03.2014 12:42
dobre slodkosci
Paolcia 08.03.2014 12:00
mmmm wygląda smacznie:0 zapisuje i robię na święta:)
Lidzia 08.03.2014 11:43
Po prostu mniamuśna.
Noruas 08.03.2014 11:39
super babka, zjawiskowo się prezentuje
Gracer 08.03.2014 11:27
super przepis
babajaga1969 08.03.2014 11:21
pyszna, aż wiosną zapachniało

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak