Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Polski bigos

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona
2 kg
grzyby suszone
100 g
śliwki suszone
50 g
wino czerwone wytrawne
100 ml
boczek wędzony
200 g
wieprzowina
600 g
smalec
2 łyż.
kiełbasa
300 g
przecier pomidorowy
2 łyż.
majeranek
1 łyżecz.
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt.
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
5 szt.
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polski bigos

Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Umyte mięso i grzyby obsmażyć na smalcu, pokroić i dusić. Pokrojony w kostkę boczek wędzony po obsmażeniu połączyć z pokrojoną w kostkę kiełbasą, smażyć jeszcze przez chwilę. Gdy mięso będzie miękkie, połączyć je z boczkiem i kiełbasą. Dodać wszystko do ugotowanej kapusty. Wymieszać, dodać śliwki wcześniej namoczone i wino czerwone.Do smaku dodać musztardę, przecier pomidorowy, sol, pieprz i majeranek. Dusić na małym ogniu, nie przykrywając garnka, aby bigos nieco odparował. Przygotować 2-3 dni przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak