Przepis i sposób przygotowania na: Policzki wieprzowe w sosie grzybowym z szybkowara
Przygotowanie:
Przyprawę do wieprzowiny wymieszać olejem, przyprawą do zup w płynie, dodać umyte i osuszone policzki, schować do lodówki na całą noc.
W garnku szybkowara na smalcu zrumienić policzki z każdej strony, wyjąć na talerz, na tym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną i grzyby dodać policzki, wlać wodę i od zasyczenia pary gotować z 35-45 minut (zależy od wielkości policzków,im większe tym dłuższy czas gotowania- te policzki są średniej wielkości), gdy szybkowar spuści ciśnienie policzki wyjąć na talerz i i trochę grzybków do dekoracji.
Do wywaru wsypać mąkę, pieprz mielony, wlać śmietanę i blenderem wszystko zmiksować, zagotować tylko do zagęszczenia sosu, podawać z ziemniakami tłuczonymi.