Polenta z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mały por

    1 sztuka
  • masło

    25 g
  • posiekany rozmaryn

    1 łyżeczka
  • mleko

    100 ml
  • bulion warzywny

    100 ml
  • polenta instant

    100 g
  • sól, pieprz do smaku

    1 łyżeczka
  • pieczarki

    100 g
  • pieczarki

    100 g
  • natka pietruszki

    4 łyżki
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • parmezan

    4 starty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pokrój pora w cienkie półplasterki. W rondlu rozgrzej masło, dodaj pora i rozmaryn. Podsmażaj całość na małym ogniu przez 10 minut. Por powinien zmięknąć, ale nie może zbrązowieć. W międzyczasie oczyść i pokrój w plasterki pieczarki.
2. Gdy por będzie już miękki dodaj pieczarki. Całość podduś przez 3 - 4 minuty często mieszając. Zwiększ ogień, dodaj wino, sól i pieprz. Duś w odkrytym rondlu aż ilość sosu zredukuje się o połowę.
3. W garnku z grubym dnem zagotuj mleko z bulionem, następnie cały czas mieszając wsyp polentę. Zmniejsz ogień i gotuj kaszkę przez 3 minuty. Pamiętaj o mieszaniu - polenta łatwo się przypala. Na koniec gotowania dodaj parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj. Polentę podziel na porcje i wyłóż na talerze.
4. Do uduszonych pieczarek dodaj posiekaną pietruszkę. Na porcje polenty wyłóż pieczarki i podawaj natychmiast.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 06.12.2013 13:22
Nie znałam takiej potrawy, ale przepis wart wypróbowania :)
Róża1 13.08.2013 13:28
ja też nie spotkałam się ze wszystkimi składnikami, ale na pewno warto zrobić to danie:-)
kala9287 04.08.2013 08:54
bardzo smacznie!
Kulinarna Ja 01.08.2013 22:05
ciekawy pomysł!
Katarzyna/kate1980 27.07.2013 21:58
bardzo fajny przepis
aginaa 24.07.2013 07:29
wyglada smacznie
as28 16.07.2013 16:29
pysznie wygląda
Konczi 16.07.2013 16:13
przyznam że nie spotkałam się z takimi pieczarkami ale efekt finalny robi wrażenie
Renata9 16.07.2013 16:10
pyszne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat