Polędwiczki z kurczaka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki z piersi kurczaka

    500 gram
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • jajka

    4 szt.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczki z piersi kurczaka umyć, osuszyć i posypać pierzem i solą ziołową (według gustu, ale lepiej dosyć sporo), włożyć do lodówki przykryte folią - przynajmniej na 1-2 godziny, najlepiej na całą noc. Bezpośrednio przed smażeniem przygotować bułkę tartą i jajka - w osobnej miseczce wymieszać widelcem 4 jajka ( na 1/2 kg polędwiczek), dodać sól ziołową, pieprz, oregano, wymieszać. Każdą polędwiczkę maczać w kombinacji jajko-bułka-jajko-bułka i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć z obu stron na złoto. Podwójna panierka spowoduje, że mięso będzie dokładnie zamknięte i soki nie uciekną i przede wszystkim kotlet będzie większy.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aannkaa82 08.10.2013 19:29
pyszne mięsko :)
Ada-Gaba 06.10.2013 10:28
szybko i smacznie
Grazyna0211 05.10.2013 14:35
smaczne danie
Halina14 01.10.2013 08:29
super na obiad
Sylwiagr 26.09.2013 14:52
tradycyjne, pyszne :)
everay 26.09.2013 11:41
super smaczne
msmors 26.09.2013 08:43
często takie robię
Janina 26.09.2013 07:35
Bardzo lubię takie polędwiczki;)
Agata 26.09.2013 07:34
wyglądają apetycznie
babajaga1969 26.09.2013 04:59
smaczne kąski

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat