Polędwiczki wieprzowe w skorupce ziołowej z białą fasolą

Polędwiczki wieprzowe w skorupce ziołowej z białą fasolą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Polędwiczki wieprzowe to proste w obróbce mięso, które można przyrządzić na różne sposoby. Oto przepis na pieczoną polędwiczkę w skorupce ziołowej z dodatkiem fasoli i pomidorów. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • polędwiczki wieprzowe

    4 sztuki

Marynata:

  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

    1 opakowanie
  • musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • olej z suszonych pomidorów

    4 łyżki

Kruszonka:

  • bułka tarta Prymat

    1 szklanka
  • masło

    1/2 kostki
  • cebula prażona

    1 szklanka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • orzechy włoskie siekane

    3 łyżki

Aromatyczna fasola:

  • fasola biała

    200 gramów
  • marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak

    6 ząbków
  • pomidory suszone z ziołami Smak

    6 sztuk
  • czarne oliwki Smak

    6 sztuk
  • zielone oliwki Smak

    6 sztuk
  • kapary

    1 łyżka
  • pomidor pelati

    200 mililitrów
  • olej z suszonych pomidorów

Do smaku:

  • sól morska

  • papryka ostra Prymat

  • papryka wędzona słodka mielona

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczki wieprzowe nacieramy połączonymi składnikami marynaty.

W misce łączymy składniki kruszonki i dokładnie mieszamy.

W garnku na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów (ok. 4 łyżek), smażymy pokrojone: cebulę, czosnek, dodajemy białą fasolę, suszone pomidory, oliwki, kapary, zalewamy pomidorami pelati, gotujemy ok. 5 min i doprawiamy do smaku.

Polędwiczki smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor, przekładamy na deskę, nakładamy kruszonkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok. 25 min.

Tak upieczone mięso, kroimy w 2 cm kawałki i układamy na aromatycznej fasoli, dekorując natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

13.03.2019 10:41
Bardzo fajny sposób podania mięska z fasolą :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat