Polędwiczki wieprzowe na ostro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    1 kg
  • olej

    5 łyżek
  • ocet balsamiczny

    5 łyżek
  • cytryny

    2 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt.
  • małe ostre papryczki

    2 szt.
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • bagietka

    1 szt.
  • sól

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić na 2 cm plastry i lekko rozgnieść dłonią. Oprószyć solą i pieprzem.

Połączyć olej balsamiczny z octem, dodać ziarna kolorowego pieprzu, liście laurowe (połowę pokruszyć) i pokrojone drobno papryczki. Wszystko razem wymieszać.

Każdą porcję mięsa posmarować przygotowaną marynatą i odstawić w chłodne miejsce na ok godzinę.

Mięso wraz z marynatą ułożyć na folii aluminiowej (każdą porcję oddzielnie) zawinąć, włożyć do piekarnika i piec ok. 10 - 15 minut. W połowie pieczenia rozinąc folię, obrócić mięso na drugą stronę. Można podawać w odwiniętej folii razem z bagietką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat