Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwiczki wieprzowe
4 150g -
grzyby leśne
300g -
śmietana 18-procentowa
1 500ml
Przepis i sposób przygotowania Polędwiczki w sosie grzybowym z warzywami na parze z dodatkiem pieczonych ziemniaków
Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3min z każdej strony przekładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180c na 30-40 min
W tym czasie przygotowujemy sos grzyb obgotowujemy we wrzątku przez jakieś 15min odcedzamy następnie w rondlu roztapiamy masło wrzucamy pokrojoną w drobna kostkę cebule podsmażamy aż się zeszkli dodajemy pokrojone grzyby w kostkę doprawiamy solą i pieprzem podsmażamy przez 10min dodajemy śmietanę i drobno posiekaną pietruszkę gotujemy na małym ogniu do chwili aż śmietana zgęstnieje doprawiamy do smaku.Warzywa do dania wedle upodobań. Ziemniaki gotujemy w mundurkach gdy ostygną kroimy w ćwiartki przyprawiamy przyprawą do ziemniaków
układamy na blachę z dodatkiem masła zapiekamy przez 10min w temp. 190-200c
Komentarze (1)