APM

Polędwiczka z kurkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczka wieprzowa

    1 sztuka
  • kurki

    1 garść
  • śmietanka kremowa

    150 ml
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurki dokładnie myjemy, cebulkę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło i wrzucamy grzyby z cebulą. Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 minut.

Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy, kroimy w plastry, nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na oleju z obydwu stron na rumiano i przekładamy do naczynia do zapiekania.

Do miękkich grzybków dolewamy śmietankę i chwilę jeszcze gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mięso i wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190'. Zapiekamy ok. 10 minut.

Polędwiczkę podałam z chrupiącą bagietką.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 18.07.2013 22:26
Brzmi pysznie, połączenie naprawdę apetyczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat