Polędwiczka wieprzowa w kapuście pekińskiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    1 szt
  • kapusta pekińska

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • masło

    5 dag
  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

  • pietruszka zielona

  • boczek

    5 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę wieprzowa oczyścić z błon, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Z główki kapusty pekińskiej zdjąć 5 – 6 liści i blanszować. Polędwicę obsmażyć na oleju z każdej strony. Blanszowane liście kapusty rozłożyć, położyć na nich obsmażoną polędwicę i zrolować. Następnie całość owinąć plastrami boczku i owiązać nitką kucharską. Piec w piekarniku ok.40 minut w temp. 180oC.
Pozostałą kapustę pekińską grubo pokroić i na 10 minut przed końcem pieczenia, obsmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Smażyć krótko, tak żeby była chrupiąca. Posolić i popieprzyć, na koniec wlać śmietanę posypać pietruszką, wymieszać. Kapustę rozłożyć na półmisku, a na niej wyjętą z piekarnika, pokrojoną na plastry polędwicę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
2milutka 08.10.2013 08:00
zjadłabym..mniam;)
Barbara777 07.10.2013 21:22
smakowicie wygląda;)
Marta11 07.10.2013 18:23
bardzo apetyczne
Jusiaa 07.10.2013 17:58
smakowite :)
joanna__s 07.10.2013 17:56
Pycha!! Rewelacyjne danie!
cukiereczek 07.10.2013 17:53
bardzo apetyczne
ana1 07.10.2013 17:49
bardzo smaczne
migotka28 07.10.2013 17:35
fajny pomysł na polędwiczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat