Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka po tajsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Najbardziej aromatyczna i ekspresowa kuchnia. Pełen wykon w 25 minut. A jakie pyszne <3

Składniki:

Składniki:

polędwica wieprzowa 500 gramów
Przyprawa curry orientalna Prymat 23 gramy
marchewki 2 sztuki
kalarepka młoda 1 sztuka
grzybki mun 5 sztuk
szalotka 2 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
papryki 3 sztuki
ananas w puszce 100 gramów
fasola mung 3 łyżki
bambus pędy 3 łyżki
mleko kokosowe 500 mililitrów
olej sezamowy 50 mililitrów
liście limonki kaffir 4 sztuki
makaron ryżowy 200 gramów

Porada

W przepisie użyliśmy thai curry oraz 3 małe papryczki szpiczaste.

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka po tajsku

Polędwiczkę kroimy na grubość 1 cm, później każdą na 4 części.
Marchew i kalarepkę kroimy w zapałkę.
Szalotki kroimy w piórka.
Ananas kroimy na kawałki.
Papryczki kroimy w krążki.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po kwadransie odcedzamy, kroimy w paski.
Kiełki i pędy osączamy z zalewy.
Czosnek siekamy.
W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczki i smażymy w wysokiej temperaturze (pamiętajmy, cały czas mieszamy), dodajemy posiekane szalotki i czosnek, szklimy, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy thai curry, liście kaffiru, kiełki, pędy bambusa, ananas, papryczki, chwilę dusimy (wszystko na największym płomieniu).
Podajemy z makaronem ryżowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak