Polędwiczka po tajsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Najbardziej aromatyczna i ekspresowa kuchnia. Pełen wykon w 25 minut. A jakie pyszne <3
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • polędwica wieprzowa

    500 gramów
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    23 gramy
  • marchewki

    2 sztuki
  • kalarepka młoda

    1 sztuka
  • grzybki mun

    5 sztuk
  • szalotka

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • papryki

    3 sztuki
  • ananas w puszce

    100 gramów
  • fasola mung

    3 łyżki
  • bambus pędy

    3 łyżki
  • mleko kokosowe

    500 mililitrów
  • olej sezamowy

    50 mililitrów
  • liście limonki kaffir

    4 sztuki
  • makaron ryżowy

    200 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczkę kroimy na grubość 1 cm, później każdą na 4 części.
Marchew i kalarepkę kroimy w zapałkę.
Szalotki kroimy w piórka.
Ananas kroimy na kawałki.
Papryczki kroimy w krążki.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po kwadransie odcedzamy, kroimy w paski.
Kiełki i pędy osączamy z zalewy.
Czosnek siekamy.
W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczki i smażymy w wysokiej temperaturze (pamiętajmy, cały czas mieszamy), dodajemy posiekane szalotki i czosnek, szklimy, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy thai curry, liście kaffiru, kiełki, pędy bambusa, ananas, papryczki, chwilę dusimy (wszystko na największym płomieniu).
Podajemy z makaronem ryżowym.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy thai curry oraz 3 małe papryczki szpiczaste.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat