Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Polędwica z dorsza z puree z topinamburu

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki na ryby

polędwica z dorsza
200 g
pieprz czerwony
4 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
3 szczypty
Sklep Prymat
masło
20 g

składniki do puree

topinambur
100 g
masło
20 g
mleko 3,2%
30 ml
sól do smaku
2 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
woda zimna
1,5 l

Dodatek

pomidory koktajlowe (czerwone)
10 szt
szalotka
1 szt
biały ocet balsamiczny
10 g
cukier
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z dorsza z puree z topinamburu

Kroki postępowania

1
Obieramy topinambur i zalewamy chłodną wodą. Gotujemy około 20-25 minut do miękkości.
Krok 1 - Polędwica z dorsza z puree z topinamburu foto
2
Polędwicę z dorsza doprawiamy solą i pieprzem czerwonym z każdej strony.
Krok 2 - Polędwica z dorsza z puree z topinamburu foto
3
Topimy masło i smażymy rybę 5-6 minut na stronę.
Krok 3 - Polędwica z dorsza z puree z topinamburu foto
4
Pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki a szalotkę w drobną kostkę.
Krok 4 - Polędwica z dorsza z puree z topinamburu foto
5
Odcedzamy topinambur i miażdżymy. Dodajemy masło oraz podgrzane mleko i miksujemy całość blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz puree oraz na nie rybę.
Krok 5 - Polędwica z dorsza z puree z topinamburu foto
6
Wykładamy pomidory z szalotką i dodajemy odrobinę octu. Całość doprawiamy cukrem.
Krok 6 - Polędwica z dorsza z puree z topinamburu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 22.08.2016 15:10
Dobre smaki ryby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak