polędwica wieprzowa z maślakami zapiekana w cieście francuskim

polędwica wieprzowa z maślakami zapiekana w cieście francuskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

przygotowanie polędwicy

  • polędwica wieprzowa

    1 szt
  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku

przygotowanie maślaków

  • maślaki

    6 sztuk
  • masło

    1 łyżka
  • cebula biała

    1 szt
  • czosnek

    6 ząbków

zawijanie polędwicy i farszu

  • ciasto francuskie

    1 szt
  • ser pleśniowy

    1/2 szt
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - polędwica wieprzowa z maślakami zapiekana w cieście francuskim foto
Polędwicę na godzinę przed smażeniem, należy natrzeć solą i pieprzem i pozostawić w lodówce. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wkładamy polędwicę, opiekamy z każdej strony a na koniec podlewamy czerwonym winem. Smażymy jeszcze około 1 minutę i odstawiamy do odsapnięcia.
Krok 2 - polędwica wieprzowa z maślakami zapiekana w cieście francuskim foto
Maślaki opłukane ( ja nie obieram z nich skóry) pokrojone wrzucam na rozgrzane masło do garnka. Dodaję cebulę i czosnek. Podsmażam do momentu aż cebula się zeszkli a i grzyby będą podsmażone. Odstawiam do ostygnięcia
Krok 3 - polędwica wieprzowa z maślakami zapiekana w cieście francuskim foto
Na rozłożone ciasto nakładam polędwice, farsz grzybowy, kroję ser pleśniowy i zawijam w ciasto jak roladę. Smaruję rozkłóconym jajkiem nacinam wierzch ciasta w poprzek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na termoobiegu na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać około 5 minut aby móc pokroić zawijańca bez obawy że z polędwicy wyciekną wszystkie soki na talerz. Można podawać tradycyjnie z ziemniakami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 22.10.2016 15:02
smaczne jedzonko
w mojej kuchni 21.10.2016 17:17
dobry obiad
Beatris 21.10.2016 13:29
Smaczne danie, z chęcią zjadłabym taki obiadek, mniam :)
Czyki 21.10.2016 12:37
Przepyszne danie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat