Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica w sosie jeżynowym
Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję, osuszam i kroję na pół. Posypuję solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i odstawiam na godzinę do lodówki. Do garnuszka przekładam umyte jeżyny, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko i przelewam z powrotem sok do garnka, dodaję wino, sos balsamico i redukuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem.
Polędwiczki smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Jak się zarumienią smaruję je sosem jeżynowym i dalej smażę na wolnym ogniu. Przewracam je, znowu smaruję i podlewam wodą od czasu do czasu. Polędwice smażę około 15 minut. Potem zawijam w folię aluminiową, zawijam i odstawiam na 10 minut. Przed podaniem kroję na plastry i podaję z sosem.