Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poduszeczki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 200 gram
cukier łyżeczka
cukier wanilinowy łyżeczka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
masło 100 gram
aromat waniliowy łyżeczka
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Poduszeczki

Miękkie masło rozcieramy z niewielką ilością mąki, tak by powstało coś na wzór kruszonki, następnie dodajemy proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka, ekstrakt, cukier i wyrabiamy ciasto, dosypując mąki, tak by nie kleiło się do rąk, ale zachowało elastyczność. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 26- 30), układamy na tacy i wkładamy do lodówki na 30 minut.



Nadzienie:

2 białka
szklanka cukru
szczypta soli



Piekarnik nagrzewamy do 190 st.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier. Mamy otrzymać bardzo sztywną bezę.



Każdą kuleczkę wałkujemy na placuszek, na środku układamy po łyżeczce piany bezowej, sklejamy na pół i jeszcze raz na pół.

Układamy na blaszce posmarowanej masłem i podsypanej mąką i pieczemy ok. 10 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru.

Posypujemy pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak