Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia "zapakowane" w ciasto

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 200 G
drożdże 20 g
mleko 70 ml letniego
olej rzepakowy 25 ml
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
cząber 1/3 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/3 łyżeczki
żółtko jajek 1

nadzienie

podudzia z kurczaka 2 sztuki bez skórki
ziemniaki 3 średniej wielkości
ząbki czosnku 2-3 sztuki
cebula biała 1 spora
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat ok. 1/2 łyżeczki
Czosnek staropolski Prymat ok. 1/3-1/2 łyzeczki
szynka wędzona 2 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia "zapakowane" w ciasto

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Do przesianej mąki wkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru , polewamy odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy, żółtko, resztę mleka , olej i zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Podudzia "zapakowane" w ciasto foto
2
W tym czasie siekamy cebulę. Podudzia pozbawiamy błonek i oczyszczamy kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Krok 2 - Podudzia "zapakowane" w ciasto foto
3
Na łyżce oliwy przesmażamy najpierw samą cebulę, potem dodajemy czosnek , sól i jeszcze chwilę smażymy. Cebulę zdejmujemy z patelni , dodajemy do schłodzonych ziemniaków a na patelni podsmażamy osolone i popieprzone podudzia. Mięso rumienimy z każdej strony, w sumie ok. 10-15 minut, studzimy. Ziemniaki tłuczemy razem z cebulką, dodajemy majeranek, pieprz, i czosnek, mieszamy.
Krok 3 - Podudzia "zapakowane" w ciasto foto
4
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy w dość cienki okrąg.
Na środek ciasta kładziemy plaster szynki, potem część nadzienia ziemniaczanego, na nie stawiamy podudzie i przykrywamy nadzieniem.
Krok 4 - Podudzia "zapakowane" w ciasto foto
5
Ciasto unosimy do góry i związujemy, zwiniętym paskiem z papieru do pieczenia. Nie wiążemy bardzo ściłso, aby para mogła swobodnie ulatniać się.
Sakiewki stawiamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, jak podrosną pieczemy w 170-160 C, około 45-50 minut.
Masa z ziemniaków po upieczeniu jest dość luźna, więc można dodać jedno jajko, nam odpowiada bez.
Smacznego.
Krok 5 - Podudzia "zapakowane" w ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 31.08.2016 12:00
super pomysl wyglada wspaniale
Diana Rusiłowicz 31.08.2016 01:29
Ekstra pomysł :)
iziona 29.08.2016 17:16
Pracochłonne, ale efekt rewelacyjny
KORAL 29.08.2016 11:13
Przez prace techniczne nie mogłam dopisać do składników : 1 łyżka MĄKI PSZENNEJ w nadzieniu ziemniaczanym, sorry.:)
Ola1984 29.08.2016 10:19
Fajny przepis :) Apetycznie wygląda tak podane mięsko :)
Krystyna32 29.08.2016 09:47
fajny przepis
IKrakowianka 28.08.2016 22:21
wygląda świetnie!
norweska20 28.08.2016 21:15
efektowne wykonanie
paniusiaewa 28.08.2016 18:58
Pomysł rewelacyjny.
sezamek 28.08.2016 17:52
bardzo smaczne
Mniam 28.08.2016 14:41
Bardzo efektowne i smaczne danie.
Bernadeta1 25.08.2016 05:28
pyszne"sakiewki"
MałaMi89 24.08.2016 23:41
Genialne danie!
aga3103 24.08.2016 23:36
Co za niespodzianka na talerzu! Fajny pomysł :)
Renataj 24.08.2016 23:13
Interesujący pomysł:)
Janina 24.08.2016 21:52
Świetny pomysł;))
halina17 24.08.2016 21:14
Dobry pomysł .
MAR3STA 24.08.2016 20:52
Fajny pomysł
Madzai 24.08.2016 20:21
Super efekt :)
Wacław 24.08.2016 20:17
smaczna propozycja :-)
Wiesława1 24.08.2016 19:09
Świetna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak