Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia z kurczaka z pieczarkami i mizerią

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 15 szt
pieczarki 1 kg
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 opakowanie
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki
olej rzepakowy 30 ml
ziemniaki ugotowane 8 szt
olej do smażenia 20 ml
cebula biała 3 szt
ogórek zielony 1 szt
pomidory 4 szt
śmietana 30% 4 łyżki
ocet balsamiczny 10 ml
masło 30 g
mleko 3,2% 30 ml
cukier 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia z kurczaka z pieczarkami i mizerią

Kroki postępowania

1
Podudzia z kurczaka myjemy i suszymy. Polewamy kurczaka olejem. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, łagodną oraz ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 1 - Podudzia z kurczaka z pieczarkami i mizerią foto
2
Kurczaka wsadzamy razem z blachą do piekarnika 180 C i pieczemy przez 50 minut. Przekładamy kurczaka na drugą stronę co 15 minut.
Krok 2 - Podudzia z kurczaka z pieczarkami i mizerią foto
3
Obrane pieczarki smażymy na oleju. Po 10 minutach smażenia dodajemy poszatkowaną w kostkę cebulę. Smażymy ponownie około 20 minut.
Krok 3 - Podudzia z kurczaka z pieczarkami i mizerią foto
4
Pomidory myjemy i suszymy. Kroimy w ćwiartki pozbawiając pomidory szypułek. Ogórka obieramy i kroimy w ćwiartki lub pełne kółka. Cebulę kroimy w kostkę lub w pióra. Dodajemy cebulę, pomidory wraz z ogórkiem i całość mieszamy. W kubeczku mieszamy śmietanę z octem. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i wylewamy na naszą mizerię.
Krok 4 - Podudzia z kurczaka z pieczarkami i mizerią foto
5
Dodajemy po 50 minutach pieczenia nasze pieczarki z cebulą aby nabrały temperatury.
Krok 5 - Podudzia z kurczaka z pieczarkami i mizerią foto
6
Ugotowane ziemniaki miażdżymy i dodajemy masło oraz podgrzane mleko. Całość energicznie mieszamy. Wykładamy kurczaka, obok mizerię oraz ziemniaki z pieczarkami.
Krok 6 - Podudzia z kurczaka z pieczarkami i mizerią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 24.10.2015 13:03
świetne danie!
Wafelek2601 24.10.2015 11:49
Smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak