Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
podudzia z kurczaka
16 szt -
miód płynny
3 łyżki -
sos sojowy
1 łyżka -
sól
1 łyżeczka -
ząbki czosnku
2 szt -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
olej do smażenia
-
woda
1 szklanka
Przepis i sposób przygotowania Podudzia w zalewie miodowej
Do miseczki wlać miód, sos sojowy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
sól, pieprz,paprykę ostrą i słodką.
Wszystko wymieszać i każde podudzie nasmarować marynatą.
Ułożyć je w naczyniu nakryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso wyciągnięte z marynaty
z każdej strony na rumiany kolor, a następnie zalać pozostałą zalewą dodać wodę
i dusić na małym ogniu około 15 minut.
W tym czasie należy mięsko obracać.
Uduszone mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Podlewamy w razie potrzeby wodą i pieczemy około 20 minut.
Komentarze (9)