Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

podudzia z kurczaka 8 sztuk bez skóry i kości

Marynata

jogurt naturalny 1 szklanki
majonez 1/2 szklanki
pesto 15 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
bazylia świeża do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto

Kroki postępowania

1
Mieso myjemy osuszamy ręcznikami papierowymi, układamy w misce. Jogurt łączymy z majonezem i bazyliowym pesto, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku,
Krok 1 - Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto foto
2
miksturą zalewamy mięso,
Krok 2 - Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto foto
3
mieszamy tak, aby było całe zanurzone w marynacie, odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą.
Krok 3 - Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto foto
4
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 1 godzinę. Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć, aby mięso lekko się zrumieniło. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną bazylią. Doskonale smakuje z kremowym risotto z warzywami. Smacznego!
Krok 4 - Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 10.07.2016 12:07
Rarytaski na obiad
anka1988 20.05.2016 13:06
pyszny obiadek
Iwusia 19.05.2016 23:33
wspaniałe danie
MAR3STA 19.05.2016 22:06
bardzo apetyczne danie
IKrakowianka 19.05.2016 21:13
super danie
krokus 19.05.2016 20:46
pyszny pomysł na obiad
Urszula Świeca 19.05.2016 20:34
Pyszne danie.))
ada.la 19.05.2016 20:22
wspaniałe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak