Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podsmażane pierożki z mięsem, cukinią i groszkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Najwspanialsze pierożki - podsmażane pierożki z mięsem, cukinią i groszkiem.

Składniki:

Ciasto pierogowe

mąka 30 dag
woda gorąca 125 ml
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta
masło 20 g

Farsz

mięso mielone 25 dag
pieczarki 20 dag
cebula 1 szt.
natka pietruszki 1 garść
groszek konserwowy 1 puszka
cukinia 250 g
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 0.5 łyżeczka
olej 8 łyżek
pieprz 0.5 łyżeczka

Porada

Pierożki można podawać na zimno lub na ciepło. Bardzo dobrze smakują na drugie śniadanie.

Przepis i sposób przygotowania na: Podsmażane pierożki z mięsem, cukinią i groszkiem

Ciasto pierogowe:
Przesiać mąkę dodać wodę, sól, jajko, masło.Zagnieść ciasto, aby powstały pęcherzyki.

Farsz:
Pieczarki pokroić, cebulę pokroić podsmażyć na oleju w rondelku. Dodać mięso. Dusić kilka minut.
Cukinię zetrzeć na grubej tarce dodać do rondelka z mięsem. Dodać groszek konserwowy. Dodać przyprawy, natkę pietruszki. Wystudzić

Ciasto rozwałkować na stolnicy. Wykrawać okrągłe kółka, nakładać farsz. Zlepiać.

W garnku zagotować wodę. Wrzucić pierogi i gotować. Gdy wypłyną wyciągnąć i przestudzić.

Na patelnię wlać olej rozgrzać i wkładać pierożki. Smażyć po obu stronach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak