Przepis i sposób przygotowania na: Podsmażane pierożki z mięsem, cukinią i groszkiem
Ciasto pierogowe:
Przesiać mąkę dodać wodę, sól, jajko, masło.Zagnieść ciasto, aby powstały pęcherzyki.
Farsz:
Pieczarki pokroić, cebulę pokroić podsmażyć na oleju w rondelku. Dodać mięso. Dusić kilka minut.
Cukinię zetrzeć na grubej tarce dodać do rondelka z mięsem. Dodać groszek konserwowy. Dodać przyprawy, natkę pietruszki. Wystudzić
Ciasto rozwałkować na stolnicy. Wykrawać okrągłe kółka, nakładać farsz. Zlepiać.
W garnku zagotować wodę. Wrzucić pierogi i gotować. Gdy wypłyną wyciągnąć i przestudzić.
Na patelnię wlać olej rozgrzać i wkładać pierożki. Smażyć po obu stronach.