Podpłomyki z kiełbasą krakowską suchą, duszoną cielęciną i ogórkami w jogurcie z miętą Tomka Jakubiaka

Podpłomyki z kiełbasą krakowską suchą, duszoną cielęciną i ogórkami w jogurcie z miętą Tomka Jakubiaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    3 szklanowa
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • kiełbasa krakowska

    12 plastrów
  • łopatka cielęca

    1 1/2 kg
  • pomidory malinowe

    600 g
  • cebula czerwona

    2 szt.
  • czosnek

    8 ząbków
  • papryka zielona

    1 szt.
  • papryczka chili

    2 szt.
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • liście laurowe

    4 szt.
  • ocet winny czerwony

    5 łyżek
  • kmin rzymski

  • ogórki

    2 szt.
  • mięta

  • sok z cytryny

  • sambal oelek

  • jogurt gęsty

    1/4 szklanki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomek Jakubiak poleca:
Łopatkę nasmaruj solą, kminem i papryką mieloną. Przesmaż na oliwie i umieść w płaskim garnku do duszenia (najlepiej żeliwnym). Dorzuć pokrojone w grubą kostkę pomidory, paprykę, cebulę, czosnek i chili. Dodaj jeszcze listek laurowy i ocet. Całość zalej wodą, tak aby mięso jeszcze wystawało. Duś około 2-3 godz., aż cielęcina będzie się rozpadać. Ostudź, a gdy ostygnie, porwij wzdłuż włókien i wymieszaj z częścią powstałego sosu. Następnie podgrzej. Wytnij gniazdo nasienne z ogórka i pokrój w kostkę ½ × ½ cm. Wrzuć do miski. Posól ogórka i pozostaw na 10 min, aby puścił wodę - odlej. Do ogórka dodaj miętę i pozostałe składniki. Składniki ciasta wymieszaj, po czym dolewaj wodę. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzące od dłoni. Gotowe podziel na kulki i rozwałkuj na cienkie plasterki. Podpłomyki smaż na suchej patelni, aż się zrumienią. Gotowe przekładaj na deskę i przykryj ściereczką. Na każdy kawałek kładź plastry kiełbasy krakowskiej suchej, porwaną cielęcinę i ogórki. Zwijaj i podawaj jak najszybciej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

29.11.2014 10:10
Przepyszne danie, z przyjemnością bym zjadła.

Lucan

28.11.2014 19:48
podpłomyki są pyszne:)

IKrakowianka

28.11.2014 17:56
pyszne i jak ślicznie podane!

Aleksandra/Olcia

28.11.2014 17:37
apetycznie podane

Stenka

28.11.2014 17:08
zachęcająco wygląda

norweska20

28.11.2014 16:16
co za apetyczne połączenie :)

Magda60

28.11.2014 15:40
pięknie i pysznie

Konczi

28.11.2014 15:33
bajecznie wygląda.. super!

aginaa

28.11.2014 15:04
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat