Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podgrzybki w occie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 30 dkg
woda 800 mililitrów
cukier 20 dkg
sól 2 dkg
ocet 10 % 400 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Goździki całe Prymat 3 sztuki
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziarenek
podgrzybki 2 kg
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Podgrzybki w occie

Grzyby dokładnie umyć i oczyścić.
Obgotować w lekko osolonej wodzie, przepłukać zimną wodą i dokładnie odcedzić.
Cebulę pokroić w piórka.
Zagotować wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami, włożyć grzyby, gotować na małym
płomieniu około 10 minut, delikatnie mieszać.
Gorące grzyby przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić.
Wystudzone pasteryzować 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.12.2013 10:48
z goździkami nie próbowałam :) też w tym roku marynowałam podgrzybki :)
Malinka 04.12.2013 18:23
Uwielbiam takie przetwory:)
czekoladka_m 23.11.2013 14:05
na zimę będą jak znalazł:)
Adam/ZUB3R 30.10.2013 09:42
uwielbiam grzybki
ben-ka 22.10.2013 10:09
Też mogę pochwalić się takimi zapasami:) grzyby w tym roku obrodziły ale ja tak jak Pyza nie pasteryzuję marynowanych grzybów i stoją sobie cały rok i nic im się złego nie dzieje.
jozefinach 11.10.2013 13:00
Uwielbiam grzybki z octu.
barbara11561 05.10.2013 11:34
pyszne grzybki na każdą okazję:)
gosia56 05.10.2013 09:13
pyszne grzybki
Katarzyna59 04.10.2013 18:43
bardzo, bardzo smaczne
mysza75 04.10.2013 12:40
uwielbiam takie grzybki, są pyszne :-)
Janina 04.10.2013 11:21
Pyszne grzybki;)
ONY_za_kare 04.10.2013 11:09
fajne grzybki
Alex_M 04.10.2013 10:56
super są takie grzybki! :)
Mniam 04.10.2013 10:46
Bardzo takie lubię!
fotoviderek 04.10.2013 07:40
Lubię takie:)
Jadwiga/Jaga85 03.10.2013 22:09
Super sprawa mieć takie grzybki w swojej spiżarce:)
Justa32 03.10.2013 21:54
też nie pasteryzuję już grzybów-gorące zalewam wrzącą zalewą octową i zakręcam:)zalewę też robię w innych proporcjach:)
SmacznaPyza 03.10.2013 21:39
jak nakładam gorące grzyby i zalewam wrzącą zalewą to już nie pasteryzuję - jakoś tak wydaje mi się, że wystarczy i nigdy nic się nie popsuło :)
6zer
6zer 03.10.2013 21:33
smaczne, apetycznie wyglądaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak