Przepis i sposób przygotowania na: Płucka cielęce na kwaśno
Ostudzić wyjąć płuca z wywaru i drobno pokroić.
Marchewkę i pietruszkę oskrobać i pokroić w kostkę. Obrać cebule i posiekać. Połowę smalcu rozgrzać w rondlu, wrzucić warzywa i chwilę smażyć. Dodać płucka i zalać dwoma szklankami przecedzonego wywaru. Jeśli trzeba będzie dodać jeszcze szklankę zimnej wody( resztę wywaru trzeba wykorzystać inaczej). Doprawić solą, resztą majeranku- dusić na wolnym ogniu około 15 minut potem dolać ocet i dalej dusić aż warzywa będą miękkie.
Na pozostałej części smalcu zrobić zasmażkę i rozprowadzić wodą. Dodać do płucek. Wsypać posiekaną natkę, popieprzyć i wszystko razem dusić jeszcze kilka minut. Podawać na przykład z ziemniakami.