Płonące pomarańcze.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcze

    2 szt
  • wiśnie bez pestek

    10 dag
  • jagody

    10 dag
  • cukier

    2 łyżeczki
  • rum

    4 łyżki
  • folia aluminiowa

  • cukier w kostce

    4 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dobrze umyte, wyparzone pomarańcze przeciąć na pół.
Wykroić miąższ, nie uszkodzić skórki, pozostaną miseczki.
Miąższ pomarańczy kroimy w małe cząstki, dodajemy pozostałe owoce i skrapiamy 2 łyżkami rumu z cukrem.
Pomarańczowe miseczki ustawiamy na kwadratach z folii, wypełniamy mieszanką owocową i folię szczelnie zawijamy.
Wkładamy na 10 min do nagrzanego piekarnika.
Gorące pomarańcze wyjmujemy z folii ,układamy na talerzykach. Na wierzchu kładziemy nasączoną alkoholem kostkę cukru ,którą podpalamy.
Gasimy światło i...podajemy przy ochach i achach!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 28.03.2016 23:15
jest szal :D
bestia1155 06.10.2015 00:00
fajowe danie
pawlito 13.11.2013 11:38
fajnie wygląda
Jastinka 10.10.2013 12:50
świetny pomysł
Gary Michy 06.10.2013 19:29
Wow! Fajne ujęcie z płomyczkami :)
Andrzej8 06.10.2013 18:41
pięknie podane
Katarzyna34 06.10.2013 18:29
wygląda bardzo efektownie
elka72 06.10.2013 16:34
Muszą być pyszne:)
sanielcia 06.10.2013 16:33
Bardzo efektowne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat