Pleśniak ze świeżymi porzeczkami

Pleśniak ze świeżymi porzeczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    200gram
  • jajka

    5 sztuk
  • mąka

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • kakao

    2 łyzki
  • cukier do piany

    3/4 szklanki
  • cukier do ciasta

    2 łyzki
  • porzeczka czarna

    2,5 szklanki
  • cukier do porzeczki

    do smaku
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

*białka oddzielić od żółtek
*z maki, margaryny, żóltek, 2 łyżek cukru, proszku do pieczenia i szczypty soki zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, do jednej z nich wmieszać kakao(ciasto można wstawić do lodówki)
*porzeczkę umyć posypac cukrem i zmiksować, jesli mamy na to czas trochę wysmazyć
*do plachy wyłożonej papierem zetrzec na tarce białe ciasto, dodać porzeczkę, zetrzeć czarne ciasto, dodać pianę z białek z cukrem,na wierzch zetrzeć białe ciasto
*piec około 45minut w temp. 180 stopni

Ciasto jest mocno winne.
Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gacopierz23

27.03.2013 13:48
zjadłabym o tej porze roku :)

smakoszek

02.12.2012 00:46
bardzo mi smakuje nawet bez owoców

Sylwia56

27.08.2012 12:57
na pewno kwaśnie pyszny

Dorian

15.08.2012 23:18
w moich okolicach mowi sie plesniawka

Kas2

30.07.2012 21:23
bardzo lubię. wygląda mega smacznie

RenataZ-et

25.07.2012 20:04
bardzo smaczne ciasto

bgs1984

19.07.2012 23:13
mniam

marzenciak1985

19.07.2012 23:07
mniam

caralajna

18.07.2012 10:42
pyszne ciacho

Sylwia29

17.07.2012 23:21
Pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat