Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą

Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 szt
  • margaryna

    200 g
  • cukier

    1 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 op
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyzeczki
  • śliwki węgierki

    500 g
  • kisiel cytrynowy

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki kroimy na pół, wyrzucamy pestki.

Żółtka miksujemy z miękką margaryną , 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , chwilę miksujemy , a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie.

Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę ( 22×26 ) wyłożoną papierem do pieczenia , a drugą wkładamy do mrożenia.

Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15 minut.

W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodając pod koniec resztę cukru i proszek kisielowy.

Na podpieczone ciasto wyciągamy śliwki i zalewamy bezą.

Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta.

Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.

Podajemy całkowicie!!! wystudzone.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 21.07.2014 19:13
Jakie fantastyczne ciasto!
Zdzisław 21.07.2014 12:11
takie desery lubie bardzo
Edith85 21.07.2014 10:07
uwielbiam to ciacho, a Twoje wygląda przepięknie
Krystyna32 21.07.2014 07:53
bardzo smaczny
Iwusia 20.07.2014 22:03
smakowite ciasto
Anna133 20.07.2014 21:58
nie ma to jak owocowe w lecie
Joasiek 20.07.2014 21:29
Mama zawsze robiła mi taki w dzieciństwie :)
V_kuchareczka 20.07.2014 20:31
wspaniale się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat