Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą
Żółtka miksujemy z miękką margaryną , 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , chwilę miksujemy , a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie.
Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę ( 22×26 ) wyłożoną papierem do pieczenia , a drugą wkładamy do mrożenia.
Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15 minut.
W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodając pod koniec resztę cukru i proszek kisielowy.
Na podpieczone ciasto wyciągamy śliwki i zalewamy bezą.
Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta.
Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.
Podajemy całkowicie!!! wystudzone.
Smacznego!